Rask levering
Lager i Norge
Til kassen
Totalt: 0
Handlekurv / 0 produkter

Handlekurven er tom

Usikker på hvor du skal starte?
Se våre nyheter
TOTALT 0,-

DEKANTERING - HVORFOR OG HVORDAN?

​​​​​​Å dekantere en vin betyr ganske enkelt å helle den over i en større vinbeholder, også kjent som dekanter eller karaffel. Men hvorfor gjør vi dette og når bør det gjøres?

HVORFOR DEKANTERE
Noen viner har rett og slett godt av å få puste litt. Tenk tilbake til da vinen ble laget. Da hadde den et stort kar på flere tusen liter å boltre seg i! Så ble den flasket og sperret inn i en beholder på 750 ml over lang tid, ofte flere år. Da er det ikke rart at den behøver å strekke litt på bena for å komme til hektene! Dekantering tilfører vinen frisk oksygen, som gjør at vinen "åpner seg". Det vil si at den vil vise mer aroma både på lukt og smak enn hvis man heller direkte fra nyåpnet flaske til glasset.

HVILKE VINER BØR DEKANTERES
Både hvitvin og rødvin har godt av dekantering, og til og med champagne kan vinne på en forsiktig runde i egnet karaffel.

Lukter vinen av nystrøkne fyrstikker eller kokte egg? Da er den reduktiv og trenger å lufte av seg unotene.

Unge viner, som er produsert de siste 2-3 årene, vinner ofte på dekantering. Dette gjelder særlig ung riesling.

Det samme gjelder viner som har vært lagret i mange år, og store viner med heftige tanniner. Tanninene myknes nemlig av kontakt med oksygen. For eldre viner ønsker man dessuten at eventuelt bunnfall blir igjen i flasken.

Merk at bunnfall ikke nødvendigvis er en dårlig ting: en tommelfingerregel er at hvis bunnfallet virker fint og lett blander seg med vinen, kan det trygt vendes inn i vinen før servering. Hvis bunnfallet derimot er ‘steinete’ og ikke blander seg med den øvrige vinen, bør det skilles ut med mindre du ønsker følelsen av sand mellom tennene.

La vinflasken stå oppreist i noen timer før du dekanterer, slik at bunnfallet får synke til bunnen av flasken. Hell så forsiktig vinen over på karaffel og la bunnfallet bli igjen.

DEKANTERINGSTID
Det kan være lurt å dekantere vinen minst en time før du har planlagt å drikke den. Noen viner vinner på flere timer også - dette er tema som diskuteres på internetts mange vinfora hver eneste dag, så bruk gjerne google for å oppsøke informasjon om den spesifikke vinen du skal drikke.

​​​​​​​Men husk! For gamle viner kan for mye luft gjøre at vinen "klapper sammen" smaksmessig, og man gjør derfor dekanteringen like før vinen skal serveres.

VALG AV KARAFFEL
Som hovedregel velger man høye og smale karafler for eldre viner, og bredere modeller for de yngre vinene. Ellers er det opp til deg å velge den som du synes ser finest ut, og som lommeboka tillater innkjøp av.

Vi har moderne karafler i flere fasonger, myke karafler og magnum-karafler fra Riedel, vi har munnblåste praktverk og karafler spesielt for modne viner. 

Blant annet! Vi har nemlig karafler i alle former og fasonger, og du kan se hele utvalget HER.

HURTIGLUFTING
En annen måte å lufte vin på er ved bruk av hurtigdekanter som fungerer spesielt godt på unge viner, og til vinentusiasten som har alt kan vi anbefale en vinlufter! Denne lufter ut vinen hurtig og presist og åpner opp vinen på null komma svisj.

Dersom du allerede bruker Coravin hjemme, kan du tilføre oksygen samtidig som du tapper vin i glasset, ved hjelp av denne aeratoren.

RENGJØRING
Og for all del ikke glem rengjøringen! Lik en termos som smaker besk kaffe etter mange års bruk, må karafler også rengjøres grundig for å gi den beste opplevelsen.

En karaffelbørste gjør susen, eller prøv Riedels gjenbrukbare karaffelkuler. Når vasken er ferdig plasserer du karaffelen til tørk på dette stativet, og for en skinnende finish kan du pusse over den med en mikrofiberklut. Så er den straks klar til bruk igjen!

​​​​​​​